tiistai 28. maaliskuuta 2017

Rakentajan yllättävät menot


Rakentamiseen liittyy paljon erilaista muistettavaa ja pikkuasioiden järjestelyä. Yllättäviltä kuluilta ei valitettavasti voi välttyä ja taitaa pitää paikkansa, että suunniteltuun budjettiin tulee helposti 10%:a lisää rakennusaikaisista hankinnoista ja järjestelyistä. Ajattelin listata lukijoille tiedoksi ja mahdollisessa omassa projektissa huomioitavia meille jo alkuvaiheessa eteen tulleita kuluja joita ei virallisiin laskelmiin ole huomioitu kun emme tienneet eikä kukaan viisaampi ollut neuvomassa. Täydennän listaa sitä mukaa kun uusia kulueriä ilmaantuu. 

***

Meille valkeni kuin sattumalta, että tontti ei sijaitsekaan kaukolämpöverkon alueella niinkuin aluksi ilman muuta oletimme. Alkuperäiseen suunnitelmaan tuli lämmitysmuotoon liittyvä muutos. Kaukolämpö muuttui poistoilmalämpöpumpuksi ja laitteiston vaihtuessa ylimääräisiä kuluja ilmaantui muutaman sadan euron verran.

Erillinen rakennuslupa piti hakea päärakennuksen lisäksi autotallille. Tässä saattaa toki olla kaupunkikohtaisia eroja. Tästä aiheutui kuitenkin parin sadan euron lisä Rakennusviraston laskuun.

Maanrakennustöitä varten tarvittiin erillinen konsultti louhintaa varten. Tällaisesta ei ollut alkujaan tietoa, mutta onneksi on asiantuntevaa rakennusporukkaa ympärillä niin kaikki hoituu. Pienellä lisäbudjetilla toki.

Sähköliittymää järjesteltäessä täytyi hankkia mittauskeskus sekä ostaa omaksi tontille aikaisemmin sähköyhtiön toimesta vedetty sähkökaapeli. Joillakin talofirmoilla tuo mittauskeskus kuuluu pakettiin, mutta meillä ei, emmekä sitä osanneet tarjouskilpailussa edes kysellä. Näistä ei luonnollisestikaan selviä muutamalla kymmenellä eurolla.Nyt tontilla ollaan siinä vaiheessa, että Perustava tekee talon perustuksia. Kuvat liittyvätkin tähän päivään ja tänään aloitettuhin perustustöihin. Oli ihanaa nähdä talon aihio omalla paikallaan. Tässä vaiheessa tuli eteen kysymys siitä kuka järjestää routaeristeet ja patolevyt. Nämä eivät myöskään kuuluneet rakennusliikkeen pakettiin, joten maksamme ylimääräistä siitä, että maanrakennusfirman pojat hankkivat tarvikkeet asennusta varten. Täytyy myöntää etten ole koskaan edes kuullut patolevyistä :)


Nyt on ainakin selvää, että yllättäviin menoihin täytyy varautua ja laitankin rakentamista varten avatulle tilillemme kaiken ylimääräisen palkasta jäävän osan säästöön näitä kuluja silmällä pitäen. 

Kun varsinainen rakentaminen alkaa, täytyy hankkia roskalava muutamaksi kuukaudeksi. Sen tontilla seisottaminen ja tyhjentäminen maksavat ilman muuta. Myös rakennusaikainen kotivakuutus kohteelle otettiin, joten siitä lisää kuluja. 

Mutta oli se vaan mahtavaa poiketa aamulla tontilla toteamassa, että hommat sujuvat aikataulussa ja siististi sekä nähdä talon pohja mittasuhteineen ja korkeuseroineen. Siitä tulee ihana!

Seuraavaksi taidan raottaa hiukan kiintokaluste- ja keittiövalintojamme.

Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti